A doua zi de craciun sunt cinstite atat Fecioara Maria, cat si persoanele care au fost de fata la momentul venirii pe lume a Fiului lui Dumnezeu.
Biserica a randuit ca pe 26 decembrie sa fie pomenita Maica Domnului impreuna cu soborul celor care o cinstesc pe ea.
Sarbatoarea de astazi ii indeamna pe credinciosi sa se adune in cinstea Maicii Domnului. Cuvantul „sobor” ne aduce aminte ca Maica Domnului trebuie preaslavita, in mijlocul tuturor Sfintilor fericiti din ceruri si adunarea noastra de pe pamant este insotita de cetele tuturor Sfintilor si Ingerilor din ceruri.
Tot astazi se face si praznuirea Sfantului Cuvios Nicodim de la Tismana. Nicodim si-a aratat credinta si iubirea fata de Dumnezeu inca din copilarie. A invatat sa citeasca Sfintele Scripturi la o varsta foarte frageda. Cand s-a facut mai mare, Nicodim s-a lepadat de toata averea parinteasca si a fugit la Sfantul Munte. Cativa ani mai tarziu, Nicodim a mijlocit impacarea intre scaunul patriarhal din Constantinopol si Biserica Sarbeasca. Sfantul Nicodim a fost un mare intemeietor si indrumator al vietii monahale de la noi din tara. A murit in anul 1406, pe 26 decembrie.
Romanii sarbatoresc de la 24 decembrie si pana pe 7 ianuarie şi au ca puncte centrale zilele Craciunului, Anului Nou si Bobotezei (cu ajunurile respective), caracteristica lor cea mai importanta fiind repertoriul neasemuit de bogat in datine si credinte, in realizari artistice literare, muzicale, coregrafice etc. Colindele, urarile de belsug si recolta bogata cu Plugul, Plugusorul, Sorcova,Vasilca, Jocurile cu masti (Capra, Cerbul, Brezaia, Turca), cantecele de stea sunt cateva din manifestarile folclorice care fac din sarbatorile de iarna unele din cele mai spectaculoase manifestari spirituale ale poporului nostru.