ardei umpluti cu bors

Bors de Dedulesti cu ardei umpluti

Dedulesti este o localitate din comuna Mircea Voda, judetul Braila. Acest sat este in pozitia sa actuala din 1873, initial fiind intemeiata pe la 1810 aproape de raul Buzau si fiind nevoita sa se reamplaseze din cauza unor inundatii.
Va prezentam acum o reteta tipic Dedulesteana de Bors cu ardei umpluti.

 

Ingredientele necesare prepararii: 1 kg de carne tocata de porc, 100gr ceapa, 50g morcovi, 100ml ulei, 50gr pasta de tomate, 100gr orez (aproximativ 2 maini), 1,5kg ardei grasi, 2 oua, patrunjel verde, 0,5l Bors Cimbrisor, 1kg de rosii pentru a face capacele ardeilor, sare si piper.
Mod de preparare: Se inabuse ceapa tocata marunt cu morcovul, care se rade pe partea fina a razatoarei, in ulei si apa. Se adauga orezul si se lasa la fiert timp de 5 minute, orezul nu trebuie sa se inmoaie. Se lasa la racit, apoi se toarna totul intr-un castron mai mare peste care se adauga: carnea tocata, pasta de tomate, cele 2 oua, patrunjelul verde, sarea si piperul. Se omogenizeaza toata compozitia si se lasa deoparte. Separat se decapeaza ardeii, se spala, se scurg de apa si se umplu cu compozitia de carne. La fiecare ardei se ataseaza un capacel de rosie, dupa care se aseaza in oala cu capacelele in sus. Cand toti ardeii sunt in oala se adauga apa, borsul Cimbrisor, sare, restul de rosii rase, si daca doriti, putin delikat. Se fierbe timp de o ora si se lasa deoparte.
Se serveste in farfurie de ciorba, cu multa zeama si cu smantana.
Pofta buna!