bors transilvanean de loboda

Bors Lituanian (Barščiai)

Ingrediente: 1 kg de sfecla fiarta si rasa sau cubulete (fie pre-ambalat, fie preparat inainte), 500 g de carne de vită taiata cubulete, oase de vita, 200 g morcov ras, o telina mare, rasa, 250 g de ciuperci feliate, 3 cepe mari, unt, 4 catei de usturoi zdrobiti, 1 l de Bors Cimbrisor, sare, piper, frunze de dafin (3-4 buc), chimen, zahar, otet si 400 ml de smantana.

Mod de preparare: Intr-o oala mare se adauga untul la topit pe focul mic, adaugandu-se pe rand morcovul, telina, ceapa taiata si usturoiul. Cand acestea incep sa se prajeasca se adauga sfecla bucatele, stoarsa inainte (oricum vor lasa zeama, deci nu vreti sa fie prea multa). Dupa ce se mai evapora din zeama de la sfecla se adauga carnea de vita cubulete sa se rumeneasca un pic. Se stinge totul cu apa din belsug, dar nu uitati sa lasati loc si pentru bors. Adaugati in oala oasele de vita si mai lasati pe foc cam 45 minute. Fierbeti in prealabil borsul si adaugati-l in oala. Mai lasati sa fiarba, iar cand credeti ca este aproape gata adaugati sarea, piperul, foile de dafin, chimenul, zaharul si putin otet. In momentul servirii puneti deaspru cate o lingura de smantana.

Geras apetitas!