antibiotic natural

Cimbrisorul – Antibioticul naturii

Cimbrisorul este o specie de plante perene, erbacee, la baza semilemnificata, din genul Thymus, cu flori purpurii sau roz si ciclam, rar albe, care infloreste vara—toamna.

Cimbrisorul isi are originea de pe tarmul mediteranean, fiind utilizat inca de pe vremea stravechii civilizatii mesopotamiene. La noi a venit in secolul al XI-lea. Numele romanesc cimbrisor este diminutivul derivat din cimbru. Originea latinescului Thymus se presupune ca vine din grecescul thyo, ce inseamnă parfum.

cimbrisor4

Cimbrisorul este o planta foarte mult utilizata in fitoterapie. Ceaiul obtinut dintr-o lingurita de cimbrisor uscat, infuzat intr-o cana cu apa clocotita, are o actiune diuretica, coleretica, stomahica, antihelmintica si antiseptica.

Preparatele fitoterapeutice pe baza de cimbrisor se recomanda in tusea spastica, convulsiva si astmatica, in caz de reumatism, alcoolism, stimuleaza ciclul lunar si secretia de lapte la femeile care alapteaza.

cimbrisor2

Este, in acelasi timp, tonic nervos si reconfortant general. Ajuta in cazul durerilor de cap, migrenelor, epilepsiei.

Avand in vedere continutul de energie calda ce-l poseda cimbrisorul, care ar putea agrava senzatiile de caldura excesiva (in perioada caniculara) sau unele afectiuni cardio-vasculare nu se recomanda consumul exagerat.

cimbrisor3

Nu se recomanda administrarea ceaiului de cimbrisor in perioada de sarcina. Acesta poate grabi nasterea. Este contraindicat persoanelor ce sufera de insuficienta pancreatica sau gastrica severa.

Sursa: csid.ro