Ciorba de burta boiereasca
„E mancare de vizitii beti, dar dupa ea se innebunesc elitele. E leacul perfect pentru mahmureala, iar orice oraş care se respecta are o carciuma vestita pentru acest fel de mancare. Are cea mai savanta si pretentioasa pregatire din bucataria noastra. E deopotriva acra si dulce, picanta si catifelata, grasa si totusi delicata, eclectica si simpla in acelasi timp“. Aşa o descrie Radu Anton Roman. Eu as spune atat: o iubesti sau o urasti, cale de mijloc nu exista cu ciorba de burta!
Mai, mult, ciorba de burta romaneasca a fost laudata in publicatia americana New York Times. „Daca a fost vreodata un fel de mancare creat pentru refacerea puterilor dupa schi, acesta este ciorba de burta romaneasca”, scrie un popular blog afiliat New York Times. „O supa bogata, omniprezenta si ieftina”, adauga Seth Kugel, autorul blogului.
Sub numele „Frugal Traveler”, Seth calatoreste in toata lumea cu buget redus si isi povesteste aventurile pe site-ul celebrului ziar american. El a vizitat recent Transilvania, intr-o excursie in care a incercat sa evite raportarea la Dracula. A vizitat Brasovul, Sighisoara, Biertan, Copsa Mare, Castelul Bran si Pelesul si s-a aratat incantat in mod special de Sighisoara si Castelul Peles, dar si de produsele culinare locale, printre care ciorba de burta, pe care a gustat-o in toate orasele vizitate.
Provenita din Orient si nedepasind granisele Europei centrale, ciorba de burta s-a autohtonizat in Romania. Pentru ca am preluat-o sub stapanire otomana, acra i-a fost si ei soarta. La propriu, caci otetul e un adaos romanesc in ciorba asta, la fel ca si zarzavaturile. Mai jos gasiti trei modalitati simple de a gati ciorba de burta.
CIORBA CU BURTA – varianta 1
Ingrediente ciorba de burta:
– 3-4 kilograme de burta de vita,
– 1 os de vita – aproximativ 600-800 de grame, nu trebuie sa fie cu carne,
– 1 lingura rasa de boabe de piper,
– 4 foi de dafin,
– 2 morcovi,
– 2 linguri de ulei,
– 1 capaţana de usturoi – vreo 10 caţei,
– 8 galbenuşuri,
– 500 de grame de smantana cu minimum 30% smantana
– sare, piper, oţet.
Mod de preparare ciorba de burta:
Intr-un vas incapator, puneţi carnea de burta de vita si acoperiti-o cu apa, in care dizolvati, in prealabil, 1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu, lasand-o astfel cam 2-3 ore la frigider, dupa care o limpeziti foarte bine.
Apoi, taiati burta in bucati marişoare de dimensiunea unei palme si puneti-o la fiert impreuna cu osul de vita, boabele de piper si frunzele de dafin, precum si o lingura buna de sare.
Odata fiarta burta, se strecoara de zeama, care se pastreaza, se indeparteaza boabele de piper si frunzele de dafin, precum si osul de vita, care nu mai are nicio utilitate, si se lasa burta sa se racoreasca.
Atunci cand nu mai arde la degete, burta se taie in “taitei” de aproximativ 8-10 centimetri lungime şi 0,5 cm. grosime:
Se aduce la fierbere zeama si se adauga taiteii de burta. Apoi, morcovii care au fost curatati in prealabil se rad si se calesc, pana se inmoaie, in cele doua linguri de ulei. Se adauga morcovii caliţi in ciorba si se mai dau in cateva clocote 2 minute, iar apoi se trage de pe foc.
Se pregateste mujdeiul din usturoiul fin tocat si cateva linguri de apa foarte rece. Se adauga mujdeiul in ciorba si se potriveşte gustul de sare si piper. Se bat galbenusurile cu smantana, dupa care se dilueaza amestecul de smantana si galbenuşuri cu un polonic de zeama fierbinte, apoi se adauga la ciorba.
Se poate drege gustul ciorbei cu otet atat la intreaga cantitate, cat si de catre fiecare, dupa gust, in propria farfurie. Se serveste fierbinte, opţional presarata cu ceva patrunjel verde tocat.
Ciorba de burta se potriveste de minune cu ardei iute proaspat sau murat.
CIORBA DE BURTA – varianta 2
Ingrediente ciorba de burta:
– 1 kilogram de burta de vita nefiarta,
– o bucata buna de carne de vita si un os de vita,
– un picior de porc,
– un ardei mare rosu,
– 2 morcovi,
– o bucata de selina si de pastranac si 2 tije de telina,
– cateva boabe de piper,
– 300 mililitri de iaurt gras,
– cativa catei de usturoi,
– o jumatate de ardei murat in otet,
– 2 foi de dafin,
– 2-3 galbenusuri de ou,
– cateva fire de leustean.
Mod de preparare ciorba de burta:
Spalati bine burta si carnea si puneti-le la fiert impreuna cu legumele, adaugand de la inceput putina sare, boabele de piper si aproximativ 4 litri de apa. Dupa ce carnea a fiert bine, strecurati supa obtinuta si puneti-o din nou la fiert, adaugand burta taiata feliute si 1-2 foi de dafin. Dupa ce a clocotit cateva minute, adaugati usturoiul, care trebuie sa fie pisat bine, pana cand obtineti o pasta.
Dupa ce puneti usturoiul, mai lasati un pic pana da din nou in clocot, iar apoi inchideti focul. Apoi, adaugati imediat ardeiul din otet taiat fasii subtiri si o jumatate de morcov fiert dat pe razatoarea mica.
Separat intr-un bol bateti iaurtul cu galbenusurile si adaugati-le in ciorba cand aceasta s-a racorit. Dregeti preparatul cu sare, iar mai apoi puneti 1-2 linguri de otet in care au fost murati ardeii iuti si turnati peste 2 linguri de ulei in a fost calit cateva minute morcovul crud dat pe razatoare. Acesta ii va da ciorbei de burta o culoare nemaipomenita.
Ciorba de burta se serveste calda cu o bucata de paine si cu ardei iute. La final mai puteti adauga si putin leuştean care a fost maruntit in prealabil.
CIORBA DE BURTA – varianta 3
Ingrediente ciorba de burta:
– 1,5 – 2 kilograme de burta de vita,
– doua picioruse de porc,
– doi ardei grasi,
– un morcov mare,
– sare,
– 5 galbenusuri,
– 1 litru de iaurt gras,
– 2 morcovi pentru calit,
– o capatana de usturoi,
– otet.
Mod de preparare cioba de burta:
Spalati picioarele de porc si crestaţi-le pe lung, pentru a fi patrunse mai bine la fierbere. Apoi, puneti intr-o oala mare burta de vita, un morcov mare intreg, doi ardei grasi taiati in doua si sare. Dupa ce ati adaugat apa, puneti toate ingredientele la fiert. Daca aveti oala sub presiune, lasati ingredientele pe foc timp de aproximativ 50 de minute.
Cand carnea s-a fiert, separati-o de zeama prin strecurare, iar carnea taiati-o faşii de aproximativ 3-4 centimentri, alegand si carnea de pe picioruse. Adaugati fasiile de carne in zeama de ciorba. Morcovul si ardeiul se dau deoparte.
Separat bateti cele 5 galbenusuri cu un praf de sare si 1 litru de iaurt gras, apoi adaugati-le in zeama putin cate putin, amestecand bine. Adaugati aceasta compozitie in zeama doar cand aceasta e calduta, nu fierbinte pentru ca se va branzi.
Curatati usturoiul, zdrobiti-l si adaugati-l in zema. Potrivim zeama de sare. Pentru aspect, dati doi morcovi pe razatoarea mica si caliti-i intr-o lingura de ulei, pana se coloreaza uleiul in portocaliu. Puneti totul intr-o strecuratoare si stoaraţi bine zeama de morcov in ciorba. Obtineti astfel stelute portocalii ce dau un aspect placut ciorbei de burta.
Ciorba de burta se serveste fierbinte, cu ardei iute si o lingura de oţet.
Pingback: Reteta delicioasa de ciorba de burta