In calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta si sub denumirea de „Sanziene” sau „Cap de vara”, pentru ca acum soarele ajunge la apogeu. Potrivit traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile, tamaduiesc bolnavii si apara semanaturile de grindina.
Aceasta sarbatoare este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii, si pastreaza in ea un amestec fascinant de crestinism, pagânism si vrajitorie. Fetele isi pun flori de Sânziene neimpletite sub perna pentru a-si visa ursitul in acea noapte. Daca cununa va fi purtata in par sau in sân (de fecioare sau tinere neveste), acestea vor deveni atragatoare si dragostoase. Inainte de rasaritul soarelui, fetele si flacaii se apropie de ocolul vitelor. Cununile sunt aruncate in coarnele vitelor. Daca gingasa coronita se opreste in cornul unei vite tinere, fata se va marita dupa un tanar, iar daca se opreste in cornul vitei batrane, ursitul va fi om in varsta.
Aceste traditii de Sanziene s-au pierdut de-a lungul timpului, cel putin pentru cei care locuiesc in zonele urbane, tu nu pierde traditia si gateste un Bors de Legume de vara cu Bors Cimbrisor.