jocuri distractive dobrogene

Jocuri distractive din Postul Pastelui

In traditia dobrogeana gasim doua jocuri distractive traditionale care au loc in Postul Pastelui. Cum nu ai voie sa faci hore in sat in aceasta perioada sau sa dansezi, dobrogenii au venit cu jocuri care sa le faca duminicile mai interesante.

Borsul sau malaiul (Comuna Sacele, Constanta)

Jocul consta in doua perechi, fata – baiat, care se tin de maini la o distanta de 10 metri intre ele. Cele doua perechi sunt fata in fata, iar in mijloc sta un baiat stingher, in urmatoarea forma: la expresia “Bors” sau “Malaiul”, perechile fug sa se intalneasca pe linia din fata, ocolind baiatul din mijloc, care cauta sa prinda pe una dintre cele doua fete la linia de sosire opusa perechii. Daca reuseste, ramane cu fata, iar cel ramas singur trece la mijloc si jocul se reia.

Curelusa

Acest joc consta in asezarea fetelor si baietilor in forma de cerc in asa fel incat fiecare baiat sa aibe in fata sa o fata, astfel: in centru l cercului se afla doi baieti, dintre care, unul tine in mana o curelusa. La inceperea jocului, cel cu curelusa da in cel liber, iar acesta trebuie sa fuga sis a se aseze in fata unei fete facand ocolul cercului, ca sa se fereasca, sa nu-l atinga cel care are curelusa. Cand este atins de acesta, trebuie sa ia la randul lui curelusa sis a fugareasca pe altul, adica pe unul stingher.

Sursa: “Din traditia populara a Dobrogei” – Prof. Dumitru Galavu