Numele grecesc al cimbrisorului ne arata ce influente subtile are aceasta iarba a duhului asupra sufletului, asupra trupului si asupra mintii:
– Trupul il umple de viata, de vigoare si de forta.
– Inimii ii daruieste curaj, barbatie, insufletire, inflacarare, pathos si elan.
Sufletului ii daruieste maretie, noblete si il ajuta sa-si domine si sa-si infraneze dorintele prea patimase, mania aprinsa, instinctele si pornirile oarbe, razboinicia/agresivitatea, excesivitatea si, pe de alta parte, sa-si descatuseze izvoarele iubirii si ale bucuriei.
Cat priveste mintea, o face vigilenta, adica veghetoare si treaza, si o intareste in lupta cu incordarea si cu presiunea psihica.
In Evul Mediu cimbrisorul trecea drept o iarba a razboinicului, datatoare de curaj si de vitejie in lupta, o arata obiceiul cavalerilor si al cruciatilor de a-si impodobi scuturile cu cimbrisor.
Sau obiceiul domnitelor de a broda crengute de cimbrisor, inconjurate de albine, pe esarfa daruita cavalerului lor care pleca in cruciade, esarfa care avea menirea de a-i da tarie si curaj.
Tot in Evul Mediu cimbrisorul era unul din ingredientele celebrului magiun al sultanilor: padisah kuvvet macunu, un filtru de dragoste, datator de putere, pe care turistii veniti la Istanbul/Constantinopol il cumpara azi plini de speranta din pravaliile de mirodenii.
Una din puterile cele mai cautate ale cimbrisorului era aceea care starnea beatitudinea iubirii. Firesc, cimbrisorul face parte din vechea familie a ierburilor Afroditei: salvie, cimbru, rosmarin, oregano (maghiran si sovarf), menta, busuioc, melisa (roinita) sau levantica.
In Vechea Roma, era nelipsit, alaturi de maghiran, verbina si flori de mirt, din renumitul poculum amatorium sau Potirul Iubirii, un reputat filtru de dragoste ce iesea, in mare taina, din mojarul descantatoarelor.
Mostenitoarele lor, Stapanele ierburilor, recomanda azi un leac pentru regasirea focului interior: un amestec din cimbrisor, salvie, rosmarin si menta pe care il puteti folosi fie ca fiertura/potiune, fie in vinul de la cina, fie in mancare (orice fel), foarte putin, insa, din fiecare, pentru ca toate sunt puternice si trebuie luate cu cumpatare.
Pingback: Puterile cimbrisorului | Director articole online, advertoriale si comunicate de presa