vine vine primavara

Vine, vine primavara, infloreste toata tara!

Vine, vine primavara
Infloreste toata tara,
Floricele pe campii
Hai sa le-adunam copii.

Iacata ca vine primavara, incepe vremea calda, floricelele infloresc, campiile inverzesc, natura se trezeste la viata.

1martie_cimbrisor

Primavara incepe cu Martisorul, serbat la 1 Martie. Aceasta sarbatoare se pare ca am mostenit-o de la geto-daci. Acestia insirau pietricele albe si rosii pe un fir si le atarnau la gat inainte de rasarirea soarelui, aceste coliere erau purtate si de barbati dar si de femei. In traditie se spune ca Martisorul te fereste de deochi, de duhurile rele si iti aduce noroc si sanatate. Dacii purtau aceste coliere pana cand infloreau pomii, iar apoi le agatau de crengile acestora.

Primele zile ale acestei luni (1-9 Martie) sunt considerate in traditia romaneasca apartinand babei Dochia sau Evdochia sau Odochia. Se spune ca atunci cand ninge in aceasta perioada, baba Dochia isi scutura cojoacele.

Traditiile se pastreaza si in ziua de azi sub forma alegerii babelor, adica fiecare persoana isi alege o zi, mai bine zis o baba, intre 1 si 9 martie. Se spune ca asa cum va fi acea zi, asa este si firea omului, insa daca ploaua sau ninge este semn de bogatie. O alta versiune sustine ca noul an va fi similar cu baba aleasa de fiecare. O „baba” senina, calduroasa si luminoasa va aduce celui ce a ales-o un an bun plin de implinii si un suflet curat. Dimpotriva, o baba mohorata, urata si ploioasa va aduce un an rau si o inima inghetata.

One thought on “Vine, vine primavara, infloreste toata tara!

  1. Pingback: Director articole gratuite, programe gratuite, gratuite, bani pe net » Vine, vine primavara, infloreste toata tara!

Comments are closed.