Istoric 8 Marie
In 1908, 15.000 de femei au marsaluit in New York cerand un program de lucru mai scurt, salarii mai bune si dreptul la vot, iar in 1909, conform unei declaratii a Partidului Socialist din America, Ziua Internationala a Femeii a fost stabilita pe 28 februarie. Un an mai tarziu, in 1910, in urma unei Conferinte a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceeasi zi peste tot in lume, data de 8 martie fiind aleasa insa abia in 1913.
Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe intreg Mapamondul ca sarbatoarea internationala a femeii. Luna martie este prima luna a primaverii cand toata natura renaste si razele soarelui incepe sa ne mangaie usor. Pura coincidenta sau nu, in acesta luna se sarbatoreste pe langa martisor si ziua femeii, a mamelor. Femeia este cea mai importanta fiinta din lume, mama si iubita, elemente fara de care intregul univers nu ar exista.
Sarbatorirea Zilei Femeii astazi
In Armenia dupa prabusirea Uniunii Sovietice, sarbatorirea Zilei Internationale a Femeii a fost abandonata si inlocuita cu ziua „Maternitatii si a Frumusetii”, celebrata pe 7 aprilie.
In aceasta zi, in Italia, femeile primesc de la barbati mimoze. Obiceiul este similar cu cel din Rusia si Albania, unde pe langa mimoze, doamnele mai primesc si ciocolata.
In Romania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia, Slovacia si Slovenia, cel mai comun cadou sunt florile.
In unele tari, precum Portugalia, femeile sarbatoresc ziua de 8 martie cu petreceri la care au acces doar doamnele.
In tari precum India si Pakistan, aceasta zi este plina de semnificatii avand in vedere restriciile culturale si religioase la care sunt supuse femeile.
In Polonia, aceasta zi esta marcata, pe langa florile si cadourile pentru doamne, de numeroase demonstratii feministe.